Masaj ayurvedic indian

Ce este Ayurveda

Inainte de toate ar trebui sa vedem ce este Ayurveda. In limba sanscrita Ayu inseamna viata, iar Veda inseamna cunoastere, deci o traducere potrivita ar fi Cunoasterea vietii sau A trai bine.

Spre deosebire de conceptiile occidentale, stilul de viata vechi, indian, Ayurveda se bazeaza pe credinta ca toate formele de viata au un dosha, care este un amestec de energii cunoscute ca vata, pitta si kapha. Amestecul acestor trei energii are ca rezultat forme diferite de dosha pentru fiecare individ in parte si de aceea, reteta pentru fiecare individ este unica si diferita. Ayurveda este o metoda foarte individualizata.

Ayurveda include metode de detoxifiere, dieta tinuta in functie de anotimp, retete proprii din plante, metode proprii de diagnosticare a unor afectiuni, exercitii de yoga, meditatie si nu in ultimul rand o forma proprie de masaj, toate alcatuind un sistem complex care a fost rafinat in multe sute de ani.

Daca va intereseaza mai mult clasificare si cum functioneaza dosha, puteti vedea aici.

Ca o concluzie, masajul ayurvedic nu este chemat sa rezolve o problema musculara acuta, ci este vazut ca o metoda de reechilibrare energetica, prin care sa se aduca din nou sanatatea si armonia in organism.

Masajul ayurvedic ca o forma de tratament

In timp ce unele afectiuni, provocate de dezechilibru vata, care tin de muschi, ligamente si sistemul nervos, pot fi vindecate numai prin masaj, alte afectiuni care isi au originea in dezechilibrul pitta si kapha, nu pot fi vindecate prin masaj, ci numai ameliorate si este nevoie si de alte metode complementare.

Spre exemplu, prin masaj ayurvedic, se pot trata: artritele, reumatismele, neuroastenia, probleme legate de tensiunea arteriala (tahicardie sau bradicardie), sciatica, paralizii temporare, insomnie. In toate aceste afectiuni, terapeutul va prescrie si ceaiuri, retete de plante, schimbarea unor obiceiuri de viata, exercitii fizice.

Masajul ayurvedic este eficient in indepartarea durerii, prin masarea unor zone ale capului, care corespund cu alte zone ale corpului sau cu simptome sau afectiuni.

zonele capului pentru masaj ayurvedic

A. Tensiuni si infectii ale gingiilor sau ale dintilor
B. Hiperaciditate (durerea globului ocular)
C. Gastrite (durerea orbitelor oculare)
D. Inflamatii ale stomacului
E. Ulcer
F. Deranjamente intestinale
G. Probleme ale trompelor uterine
H. Probleme renale
I. Afectiuni ale tractului urinar
J. Nevralgii
K. Cataracta
L. Probleme de coloana vertebrala

Inainte de masaj se recomanda sa faceti un dus fierbinte si sa va inveliti bine pentru a pastra caldura. Se pare ca efectul caldurii este de a elimina mai usor toxinele. De asemenea, se pregateste un ulei special, care ar trebui sa fie preparat in functie de dosha fiecaruia si se pune la incalzit. Uleiul cald se absoarbe mai usor in piele si in plus activeaza mai bine circulatia periferica.

Sedinta de masaj ayurvedic dureaza o ora si este bine ca in tot acest timp sa nu vorbiti cu terapeutul, ci doar sa fiti atent la procedurile care vi se fac. Masajul foloseste atingeri, framantare, strangere si lovituri si se poate face la cap, pe corp, pe brate si pe picioare, in talpi si se face intotdeauna cu uleiuri speciale, eventual care contin si uleiuri esentiale. In talpa si in palma se foloseste presiune in puncte reflexogene.

Sa vedem care sunt beneficiile masajului ayurvedic:

  • inlatura oboseala cronica prin sedinte repetate
  • regleaza functiile metabolice
  • usureaza scaderea in greutate
  • fortifica sistemul imunitar
  • imbunatateste aspectul pielii
  • inlatura diferite dureri
  • trateaza afectiuni

Cum stiti daca aveti nevoie de masajul ayurvedic?

Daca va simtiti obosit, plictisit de munca, cuprins de griji, apatic si lipsit de energie atunci ayurveda este pentru dv. ca si in cazurile de mai jos

Daca aveti insomnii, adormiti greu sau si va treziti usor, iar odihna acumulata in timpul somnului nu va este suficienta…

Daca suntesti stresat, sau aveti stari de anxietate, ori va simtiti depresiv…

Daca aveti probleme cu greutatea, adica sunteti supraponderal sau obez, sau dimpotriva sunteti subponderal…

Daca suferiti de o circulatie periferica proasta si vi se pare ca tenul dv. nu este chiar stralucitor…

Daca aveti probleme de mobilizare a unor articulatii, de spasme musculare sau dimpotriva de forme diverse de atonie musculara…

Daca raciti des, sau cadeti prada usor diferitelor viroze…

Daca aveti de multa vreme dureri, sau durerile sunt frecvente si sacaitoare…

Daca nu aveti pofta de mancare, sau daca simtiti miscari ample ale intestinelor, ori daca va balonati des…

Toate acestea si inca multe altele se pot rezolva sau ameliora prin sedintele de masaj ayurvedic.

lumanari pentru masaj ayurvedic

Masaj ayurvedic Bucuresti – aici gasiti si alte metode de masaj de influenta orientala.