Drenaj limfatic manual – o metoda stiintifica

Ce este si ce face limfa?

Limfa este un lichid aproape transparent, care exista si circula prin spatiile dintre celule, circula prin vasele limfatice si prin ganglionii limfatici. Sangele nu poate trimite direct spre celule substantele nutritive si oxigenul, ci foloseste limfa ca mediu intermediar intre celule si vasele sanguine. De aceea, principala functie a limfei este de transport a nutrientilor catre celule si de evacuare a produsilor toxici eliberati din celule. Limfa are si o importanta functie imunitara.

Limfa se formeaza in spatiul interstitial, de acolo este colectata in capilarele limfatice, care mai departe se varsa in vasele limfatice. De-a lungul vaselor limfatice exista o retea de peste 500 de ganglioni limfatici. In ganglionii limfatici sunt produse celulele de aparare a organismului, celulele macrofage si limfocitele care au rol in protectia impotriva microbilor si virusilor.

Limfa nu poate curge ca si sangele, care este pompat de inima, ci circulatia limfatica este influentata de diferente de presiune si concentratie, de miscarile muschilor somatici, a celor scheletali in special si de contractiile vaselor limfatice. Sedentarismul influenteaza negativ libera circulatie a limfei. Statul mult pe scaun, sau culcat, in aceeasi pozitie, poate duce la blocari temporare ale circulatiei limfei prin anumite zone.

Care sunt simptomele unui sistem limfatic care nu functioneaza corect? Apar prima data astenia si o lipsa clara de pofta de viata, apoi mai pot fi observate raceli frecvente sau semne specifice precum edemele pe membre, precum si semne nespecifice cum ar fi accentuarea aspectului neplacut al celulitei, mai ales pe fese si coapse si chiar aparitia de vase sparte.

Drenajul limfatic manual – o forma de masaj

drenaj limfatic prin masaj

Orice masaj are un efect pozitiv, benefic asupra circulatiei limfatice, dar un masaj facut, de un terapeut specialist, special pentru a drena limfa este mult mai eficient. In literatura de specialitate se spune ca se face drenajul limfei manual, adica cu mainile si sunt terapeuti care insista ca drenajul nu este o forma de masaj, desi cum ar putea fi numita actiunea manuala, facuta cu mainile asupra pielii si muschilor? Cineva care ar privi procedura ar spune clar ca se efectueaza un masaj.

Miscarile folosite de terapeut in orice drenaj limfatic sunt usoare si lente si au ca scop impingerea gentila a limfei prin sistemul limfatic. Unora le poate parea o simpla mangaiere, dar va garantam ca trebuie competenta si cunostinte anatomice solide, pentru a ajuta si stimula cu adevarat circulatia limfatica. Terapeutul trebuie sa aiba clara in cap harta cu amplasametul ciorchinilor de ganglioni limfatici si cu vasele limfatice, ceea ce presupune un studiu aprofundat al anatomiei umane. In plus, se pare ca masajul la nivelul ganglionilor limfatici mareste productia de limfocite, cu scop in apararea organismului.

Pentru ca miscarile facute de terapeut sunt gentile si atat de placute, multi clienti se relaxeaza atat de bine, incat pur si simplu adorm. Dupa terminarea procedurii clientul se simte nu numai extrem de relaxat, dar are o stare de bine pe care nu o poate explica, desi daca este intrebat, pare sa-si dea seama ca se datoreaza drenarii. Dupa mai multe sedinte de drenaj clientul va experimenta rezolvarea sau ameliorarea unor afectiuni minore, in special a celor care isi au originea in acumularea, in timp, de toxine la diferite niveluri. Primul efect vizibil, sesizat de clienti, este imbunatatirea aspectului tenului, care apare mai curat, mai luminos. Pielea are o calitatea superioara, prin culoare si elasticitate.

Nu trebuie neglijat caracterul regenerativ al drenajului limfatic, explicabil prin faptul ca substantele nutritive ajung mai usor la celule, iar acolo unde tesuturile se refac, in urma unor traumatisme, cresterea celulara si regenarea celulara sunt accelerate.

Este uimitor ce influenta poate avea buna circulatie limfatica. Exista o carte scrisa de Godard, S „Lymphatic regeneration after second degree burn” care arata importanta drenajului in cazuri cu arsuri de grad doi. Exista si studii care arata importanta masajului de drenare pentru vindecarea cicatricilor dr. Vodder „Manual Lymph Drainage used for Scar Healing„, iar esteticieni din SUA folosesc drenajul pentru a imbunatati calitatea tenului, mai ales la nivelul fetei, unde are efect chiar si asupra pungilor de sub ochi.

Exista o tehnica numita LDT (Lymphatic Drainage Therapy) care presupune ca terapeutul sa detecteze prin palpare ritmul specific, directia, adancimea si calitatea limfei care circula prin corpul oricarui pacient. Astfel, se poate face un fel de harta, de mapare (Manual Lymphatic Mapping – MLM) a vaselor limfatice specifice fiecarui individ si a problemelor specifice fiecarui individ. Ca urmare, operatiunea manuala de drenare devine una foarte individualizata si deci mult mai eficienta, terapeutul alegand cea mai buna strategie, caile alternative de drenaj si zonele in care fluidele stagneaza si trebuie mobilizate pentru fiecare caz in parte.

Aceste tehnici sunt cai sigure de tratament a limfedemului sau a edemelor si sunt recunoscute de literatura de specialiate, unde exista cateva studii clinice bine documentate.

Limfedemul este o afectiune in care se acumuleaza lichid limfatic in spatiile interstitiale, in special in tesutul adipos subcutanat. Zona afectata creste in volum, cel mai frecvent pe gambe sau pe brate si arata clar o disfunctie a sistemului limfatic, observandu-se o colectie anormala, excendentara de proteine tisulare.

Limfedemul este de doua feluri: acut si cronic. Cel acut este tranzitoriu, dureaza maximum 6 luni si poate aparea in urma unor interventii chirugicale. Cel cronic este mai greu de tratat si apare deseori ca o recidiva.

Drenajul prin masaj mai este folosit si pentru recuperarea mai rapida, dupa accidentari a sportivilor, la care se asteapta sa treaca perioada inflamatorie si apoi se face mai ales dupa masajul sportiv. Ajuta la indepartarea mai rapida a resturilor celulare si la reducerea edemelor minore. Este adevarat ca un drenaj limfatic incorect aplicat poate provoca edeme, de accea trebuie executat de un specialist cu experienta in domeniu. Atentie! Nu orice maseur este pregatit si antrenat pentru a face drenaj.

O alta tehnica, de data mai recenta, este presodrenajul efectuat cu ajutorul unui costum special in care se foloseste aer sub presiune. Presodrenajul are efecte comparabile cu cele ale drenajului limfatic obisnuit, dar trebuie sa aratam aici ca are marele dezavantaj ca nu poate fi individualizat, asa cum se face in drenarea manuala. Sunt saloane care sustin ca presodrenajul ar fi mai eficient decat drenajul manual si trebuie sa combatem aceasta afirmatie care nu are nici o dovada stiintifica si care doar justifica achizitionarea unui aparat. Aparatul nu stie anatomie si apasa cu aceeasi presiune in toate zonele, nediferentiat, nu stie unde sunt ganglionii limfatici si nici nu simte daca sunt probleme in anumite zone, unde ar trebui insistat. Un terapeut care practica manual drenajul poate adresa problemele din zonele specifice fiecarui individ.

Uneori drenarea este folosita alternativ cu impachetari ale corpului, in care se folosesc diverse substante. Pentru ca tratamentul prin drenare sa fie mai eficient, se recomanda sa se consume cat mai multe lichide, in aceasta perioada si daca se poate sa faca miscare fizica. Nu trebuie sa va speriati, daca urina isi schimba culoarea si mirosul pentru o scurta perioada de timp. Este un semn pozitiv ca terapia functioneaza si este rezultatul evacuarii mai bune si rapide a produsilor toxici de la nivel celular si al tesuturilor moi.

In salonul nostru sedinta de drenaj limfatic manual dureaza 60 de minute.

Drenarea limfei prin masaj are si cateva contraindicatii cand o fluidizare suplimentara a circulatiei limfatice nu este de dorit, ca in cazuri de cancer, de flebite sau tromboze, de inflamatii acute cauzate de virusi, bacterii sau alergeni. Numai un specialist pregatit special pentru drenarea limfei poate stabili daca se impune procedura in cazurile de mai sus.

Sa enumeram pe scurt care sunt beneficiile drenajului limfatic:

 • stimularea circulatiei limfatice si venoase
 • reducerea sau eliminarea edemelor usoare (post-traumatice sau post-operatorii)
 • detoxifierea organismului
 • usureaza eliminarea celulelor moarte
 • usureaza eliminarea excesului de proteine si lipide de la nivel celular
 • imbunatatirea imunitatii prin stimularea productiei de limfocite la nivelul ganglionilor
 • favorizarea regenerarii tesuturilor
 • prevenirea varicelor
 • combate celulita
 • combate obezitatea
 • activeaza raspunsul sistemului parasimpatic
drenlum

Drenaj limfatic Bucuresti – aici gasiti si alte metode pentru fluidizarea limfei.