Electrostimulare musculara

 

Electrostimularea este o metoda de a pune muschii in miscare folosind curentul electric. Se folosesc mai multi electrozi, care se prind in diferite zone si care au rolul de a stimula fibrele musculare sa se contracte. Curentii, care trec prin piele si stimuleaza muschii, folositi in electrostimulare sunt de intensitate redusa si nu sunt periculosi pentru organsim.

Electrostimularea poate fi considerata o forma de miscare fara a depune efort si este o metoda eficienta de a tonifia anumite grupe musculare si de a arde calorii.

In salonul nostru sedintele de electrostimulare dureaza 45 de minute. Frecventa sedintelor se stabileste de comun acord cu terapeutii nostri, in functie de obiectivul urmarit in fiecare caz si de conditiile specifice. Se traseaza, practic, programe individualizate de antrenament.

Atentie, in cazul in care se exagereaza cu intensitatea sau durata contractiilor obtinute prin electrostimulare, mai ales pe musculatura neantrenata, poate aparea efecte secundare precum febra musculara. De aceea, este bine sa nu va supraestimati potentialul si sa va sfatuiti cu terapeutii nostri.

Care sunt beneficiile electrostimularii musculare?

aparat de electrostimulare

Enumeram pe scurt care sunt beneficiile lucrului cu un aparat de electrostimulare:

  • tonifica muschii
  • lucreaza grupe musculare pe care le-am antrena cu greutate din lipsa de aparate speciale de gimnastica sau forta
  • mareste elasticitatea musculara
  • faceti miscare fara a depune efort
  • nu sunt solicitate articulatiile (meniscuri, ligamente)
  • nu sunt solicitate prea mult inima si plamanii
  • consuma calorii

Exista multe controverse asupra eficacitatii antrenamentelor facute prin electrostimulare si sunt oameni care contesta ca un antrenament facut prin stimulare electrica ar putea fi mai eficient decat un antrenament clasic.

Unul dintre motivele pentru care electrostimularea este eficienta ar fi ca atunci cand incordati in mod voit un muschi, numai 30% din fibrele musculare sunt intr-o stare de contractie totala. Restul de 70% din fibrele musculare sunt pasive si asteapta ca alte fibre sa oboseasca, inainte sa intre si ele in contractie. Aparatul de electrostimulare are potentialul sa puna in stare de contractie si fibrele musculare pasive, prin intermediul curentului electric si sa intareasca aceste fibre. S-a demonstrat clinic ca electrostimularea este mai eficienta cand fibrele musculare sunt slabe.

Un alt mecanism prin care se explica eficienta electrostimularii este marirea vitezei de activare a unitatii motoare. Explicat mai pe inteles, creierului ii ia cam 10.000 de repetitii pentru a invata sa trimita rapid semnale catre un anume muschi prin caile nervoase. Repetitiile dese ale electrostimulatorului face ca aceste cai nervoase sa se „batatoreasca” mai repede.

Contraindicatii

Datorita specificului sau electrostimularea este contraindicata in urmatoarele cazuri:

  • celor cu implanturi de tip pacemaker – stimulator cardiac
  • celor cu tije sau suporturi metalice in organism
  • femei insarcinate
  • celor cu afectiuni grave ale inimii, in special cu probleme de nod sinusal
  • celor cu ulceratii varicoase sau varice intr-un stadiu avansat

Scurt istoric

In timpul programelor spatiale din anii 70, atat rusii, cat si americanii, au constatat ca astronautii care ramaneau mai mult timp in spatiu se intorceau cu atrofierea multor grupe musculare. Initial, s-a incercat un program de pregatire fizica care sa compenseze lipsa de miscare si de gravitatie din spatiu, insa era dificil de antrenat un astronaut in conditii de imponderabilitate. Atunci le-a venit ideea sa foloseasca curentul electric pentru a stimula muschii si asa a aparut primul electrostimulator din lume.

Mai tarziu, ideea folosirii electrostimularii a fost aplicata in spitale. In multe cazuri pacientii care erau imobilizati la pat pe termen lung, sufereau de atrofii musculare, uneori severe. Electrostimularea i-a ajutat pe multi sa-si pastreaze tonicitatea muschilor. Pe altii i-a ajutat in recuperarea post-traumatica sau post-operatorie, cand metodele traditionale de antrenament muscular nu ar fi fost aplicabile. Aparatele de electrostimulare au fost folosite chiar si in cazuri de oameni cazuti in stare prelungita de coma.

Folosirea electrostimularii in sportul profesionist

In sport, electrostimularea a inceput sa fie folosita pe mai multe directii, in recuperarea mai rapida a sportivilor accidentati si in antrenamente.

Recuperarea si reabilitarea sportivilor accidentati s-a facut intotdeauna mai repede, in cazurile in care s-a folosit procedeul de electrostimulare musculara. S-au facut experimente chiar pe cazuri de fracturi, unde stimularea s-a facut cu curenti mici care sa determine contractari usoare ale muschilor, cat sa ramana tonifiati. In toate cazurile s-a constatat ca recuperarea s-a facut mai repede si mai bine prin folosirea stimularii electrice.

In antrenamentele sportive, multa vreme nu se stia exact daca electrostimularea poate avea avantaje certe. Incertitudinile au fost pentru prima data puse in fata faptelor in 1973, cand Dr. Kots a demonstrat, folosind un dispozitiv tensiometric, ca se poate obtine o contractie cu 30% mai mare a unui muschi excitat prin electrostimulare, decat prin contractie voluntara a aceluiasi muschi. Ulterior alte masuratori au aratat ca diferenta de contractie ar fi de numai 25% si ca Dr. Kots nu avea aparatura perfect calibrata.

Un alt avantaj exploatat in antrenamente este ordinea de contractie. In mod normal, pentru a efectua o anumita miscare, organismul foloseste prima data fibrele musculare rosii (cu viteza de reactie lenta) si apoi, daca este nevoie, foloseste si fibrele musculare albe (cu viteza de reactie rapida). In cazul folosirii electrostimularii ordinea se schimba si sunt contractate fibrele albe inaintea celor rosii, iar acest fel de antrenament este benefic atat pentru imbunatatirea vitezei, cat si pentru cresterea fortei.

Un alt factor cheie in antrenamentele sportive este faptul ca electrostimularea ocoleste sistemele de protectie si conservare ale organsimului si de aceea este eficienta. Spre exemplu, un sportiv care-si antreneaza abdomenul stie ca poate sa faca 50 de abdomene. Daca este pus sa faca 55 de abdomene exista un fel de blocaj mental, care-l face pe sportiv sa nu-si poata depasi cu usurinta limita. Antrenamenul cu stimulare musculara electrica poate trece de astfel de „blocaje” si poate impinge performanta mai departe.

In Italia au avut loc experimente pe echipe de fotbal, in cadrul carora un grup a primit antrenamente cu electrostimulare musculara ca o completare a antrenamentelor normale si alt grup s-a antrenat normal, doar prin metode clasice. Testele sportive, efectuate dupa o perioada de 4 saptamani, au aratat ca sportivii stimulati electric au avut rezultate mai bune decat cei cu antrenament clasic.

Daca inca aveti dubii asupra eficientei procedurilor de electrostimulare va invitam sa urmati linkul pentru a citi mai multe studii stiinfice.

procedura de electrostimulare

Electrostimulare Bucuresti – aici gasiti si alte metode de tonifiere musculara.