Masajul anticelulitic are ca scop indepartarea aspectului neplacut al zonei afectate de celulita si remodelarea tesutului adipos. Acest lucru se realizeaza deoarece masajul distruge o parte din celulele adipoase, imbunatateste circulatia sanguina in zona respectiva, ajuta la eliminarea reziduurilor metabolice, dreneaza local, eficient, limfa si accelereaza metabolismul la nivel celular.
Pentru a intelege de ce masajul este eficient, ar fi bine sa intelegem ce este si cum apare celulita.
Ce este celulita?
Celulita este o depunere de grasime in stratul subcutanat, de regula repartizata neuniform, ceea ce si da aspectul in valuri sau de coaja de portocala. Datorita unor factori despre care vom vorbi ceva mai incolo, in principal, alimentari, hormonali si ereditari, celulele adipoase se incarca cu grasime. Adipocitele, adica celulele adipoase pot sa-si mareasca volumul si pana la 60 de ori. Rezultatul acestei cresteri in volum face ca circulatia sanguina din zona sa fie deficitara, mai ales prin capilare, tesuturile subcutanate sa aiba un aspect inflamat. Zonele cele mai probabile pentru aparitia celulitei sunt fesele, coapsele si abdomenul. Mai trebuie mentionat ca celulita afecteaza predominant femeile, care in proportie de 85% prezinta forme mai grave sau mai usoare.
Cele mai multe femei accepta celulita si se impaca cu soarta, crezand ca nu se poate face mare lucru. Din pacate, aceste femei rateaza sansa lor de a arata mai bine si nu stiu ca exista studii, care demonstreaza ca cea mai eficienta metoda de combatere este masajul. Inclusiv cei de la renumita clinica Mayo recunosc importanta masajului. Dar, sunt si femei fac orice pentru a avea o piele neteda si supla, apeleaza inclusiv la operatii, la liposuctie, nestiind ca fara sport si un regim alimentar sanatos, celulita se intoarce.
Se poate trata celulita?
Un raspuns simplu nu este usor de dat. De principiu, da, se poate trata, sau mai sigur putem spune ca se poate ameliora atat de mult incat sa nu mai fie estetic deranjanta. Sunt multi medici care nici nu considera celulita ca fiind cu adevarat o afectiune, o boala. Tratamentul celulitei include mai multe solutii a caror actiune este convergenta, printre care mentionam alimentatia sanatoasa bogata in fibre, minerale si vitamine, consumul bogat de lichide, combaterea sedentarismului si tonifierea musculara din zonele afectate, combaterea excesului de greutate prin slabire si nu in ultimul rand masajul si alte tehnici pe care le puteti gasi pe acest site.
Din puncte de vedere medical, celulita nu are o cauza clar cunoscuta. Din studii epidemiologice, adica prin examinarea statisticilor, s-a constatat ca aparitia celulitei este favorizata de probleme hormonale, cele mai multe cu profund caracter ereditar, de dezechilibre ale tesuturilor conjunctive, de procese locale inflamatorii, de probleme structurale ale fibrelor de colagen din profunzimea dermului, de o circulatie sangvina deficitara la nivelul capilarelor.
Defapt, aici apare problema estetica, in functie de cum se depune grasimea in stratul profund al dermului. Daca depunerea este uniforma si continua, pielea arata foarte bine. Daca, in schimb, depunerea se face discontinuu si neuniform, chiar cu aspect de nodular, pielea arata dezagreabil. Responsabila cu acest aspect este reteaua de fibre de colagen care arata ca o plasa elastica, cu rol de suport, in ochiurile careia se prind adipocitele, adica celulele adipoase. Daca aceasta plasa formata din fibrele de colagen este neuniforma si aranjarea celulelor adipoase va fi neuniforma, iar cresterea in volum a adipocitelor va amplifica efectul de neuniformitate, astfel incat la suprafata se vor vedea ca niste galme. In cazul excesului de grasime, aceasta plasa de colagen poate suferi deformari si chiar ruperi si de aceea aspectul estetic neplacut se poate amplifica.
Este interesant ca exista teorii care leaga celulita de tesutul muscular si nu de derm si considera ca antrenamentul muschilor este cel care trateaza celulita.
Masajul anticelulitic propriu-zis
In esenta, din paragrafele anterioare, se intelege cu usurinta ca daca reteaua fibrelor de colagen ar fi uniforma, atunci nu ar mai aparea probleme estetice. Exact asta face masajul anticelulitic. Reteaua fibrelor de colagen va fi mai omogena daca alimentarea cu sange si oxigen se face in conditii perfecte. Este cunoscut ca femeile, mai mult decat barbatii, au probleme cu circulatia periferica. Masajul vine in ajutorul circulatiei sanguine de la nivelul pielii, activand sangele din arteriole care aduce oxigen si imbunatatind circulatia din capilarele venoase, prin care sunt indepartate bioxidul de carbon si produsii secundari metabolici.
Un alt factor prin care masarea anticelulitica ajuta este reducerea cantitatii de grasime subcutanata. Este clar ca, daca se reduce cantitatea de grasime din celulele adipoase dispuse in reteaua de fibre de colagen, aspectul neplacut va fi mult diminuat. Acest lucru se petrece prin doua mecanisme diferite. Primul este o actiune mecanica, realizata prin masarea in adancime, care duce la spargerea celulelor adipoase fara a afecta reteaua vaselor capilare sanguine. In urma spargerii adipocitelor, grasimea se va elimina din tesut prin afluxul sanguin, dar mai ales prin circuitul limfatic. O parte din adipocite se vor reface, dar o parte au fost distruse definitiv si sunt eliminate tot prin circulatia sanguina si prin sistemul limfatic. Cel de-al doilea mecanism este prin stimularea metabolismului la nivel celular, adica celulele din zona masata isi cresc catabolismul, adica consuma mai multa energie si consumand mai multa energie, consuma inclusiv din rezervele de grasime din celulele adipoase. De aceea, masajul anticelulitic este de profunzime, pentru a stimula, inclusiv celulele musculare aflate sub derm sa consume energie, sub reteaua de fibre de colagen.
Multa lume nu intelege cum masarea unor muschi duce la consum energetic. Este un mecanism mai greu de intuit. Studii efectuate in anii 70, in cadrul programului Apollo, la NASA, cand se cauta o metoda eficienta de a face muschii astronautilor, aflati in stare de imponderabilitate, sa lucreze, au aratat ca masajul duce la o intesificare metabolica cu 12%. Explicatia tine de principiul actiunii si reactiunii si este urmatoarea: fortei care produce o deformare mecanica, a muschilor i se opune o alta forta, de coeziune a fibrelor musculare, care nu se realizeaza prin contractia voluntara a muschilor, ci prin intensificarea tonusului muscular. Tonusul muscular crescut consuma energie. Elasticitatea musculara vine cu un pret, intotdeauna acelasi, consum de energie.
In salonul nostru folosim creme anticelulitice care amplifica efectul masajului. Unele creme au efect termic si incalzesc suplimentar zona, influentand pozitiv metabolismul celular. Cremele folosite de noi contin cofeina, retinol si antioxidanti naturali, toate ajutand la nivel celular.
Tot prin masaj anticelulitic se realizeaza o mai mare suplete si fermitate a tuturor tesuturilor pielii. Creste inclusiv elasticitatea retelei din fibre de colagen.
Alt efect benefic, mai putin mentionat, al masajului anticelulitic este stimularea circulatiei limfatice. Limfa nu circula ca sangele sub actiunea batailor inimii, ci pe baza diferentei de presiune dintre lichidul interstitial si vasele limfatice si pe baza contractarii muschilor. Limfa este responsabila cu evacuarea unor toxine din spatiul interstitial si cu aportul de nutrienti si factori imunitari pentru celule. Este lesne de inteles ca daca se poate accelera circulatia limfatica, aceasta va fi benefica pentru toate celulele din organism, inclusiv pentru cele ale pielii.
Sedintele de masaj anticelulitic se concentreaza doar pe zonele afectate sau pe zonele in care poate aparea celulita, adica pe fese, solduri, coapse, abdomen, picioare si se fac pe o masa speciala de masaj, intr-o camera in care beneficiati de intimitate si confort.
Masajul anticelulitic este un masaj profund, adanc si uneori putin dureros. In nici un caz nu veti pleca de la noi cu vanatai, cum se mai intampla prin alte saloane. Terapeutii nostri incep pregatirea pentru masaj folosind ulei sau o crema anticelulitica cu care ung zonele ce urmeaza a fi masate. Apoi se trece la miscari usoare de framantare folosind palmele si chiar antebratele pe zone largi. Aceste miscari au rolul de incalzire a pielii si de a aduce un flux sporit de sange. Apoi se aplica miscari de ciupire, care se pot face cu degetele sau cu palma intreaga si care au rostul de mobiliza grasimea si de a sparge celulele adipoase. Ulterior, se pot aplica miscari de presare cu pumnii, miscari de rasucire care se fac de multe ori cu ambele maini, sau miscari in S in care pielea este trasa cu ambele maini in sensuri opuse.
Trebuie sa intelegeti ca indiferent cat este de eficient masajul, nimic nu se poate realiza printr-o singura sedinta. Pentru rezultate vizibile si durabile este necesar sa faceti mai multe sedinte de masaj anticelulitic. Numarul de sedinte este stabilit in functie de gravitatea problemei si se decide de la caz la caz.
Sa recapitulam avantajele masajului anticelulitic:
- diminueaza sau elimina celulita
- stimuleaza si imbunatateste circulatia sangelui in zonele afectate
- stimuleaza si imbunatateste circulatia limfatica in zonele afectate si in cele invecinate
- tonifica si mareste elasticitatea muschilor si a pielii
- elimina din grasimea depusa in zonele afectate
- reduce numarul de celule adipoase
- ajuta la refacerea retelei din fibre de colagen
Masaj anticelulitic cu bambus
Este o tehnica, care implica bete bine slefuite din bambus, folosita mai mult in Asia si se spune ca este de doua ori mai eficent decat masajul anticelulitic simplu. Prin miscarile caracteristice de rulare si presare, masajul cu lemn de bambus reuseste sa penetreze mai in adancime si este mai eficace in indepartarea toxinelor si a nodulilor de grasime. Pentru a fi eficient trebuie executat de un specialist.
Masajul anticelulitic cu esenta de lamaie si miere calda
Folosim esenta de lamaie pentru continutul bogat de potasiu si vitamina C, care vor ajuta vasele de sange de la nivel subcutanat, iar mierea, usor incalzita, pentru continutul natural de polifenoli, cunoscuti pentru efectul lor antioxidant si antibacterian. In plus, senzatia de dupa masaj este foarte placuta, pielea se simte frageda si catifelata. Este de inteles ca miscarile de masare sunt aceleasi, doar tratamentul pielii difera.
Masajul anticelulitic cu scortisoara si miere calda
Combinatia de miere cu scortisoara a fost descoperita in China cu multe sute de ani in urma si este citata in sistemul Ayurveda ca fiind puternic antimicrobiana. Noi folosim scortisoara si miere in masaj pentru caracterul detoxifiant si tonifiant pe care il are asupra pielii. Bineinteles ca in afara tratamentului special al pielii, miscarile de masare sunt aceleasi, profunde si puternice, pentru distrugerea celulitei.
Iata mai jos un material difuzat la Antena 1 si realizat in salonul nostru:
Masaj anticelulitic Bucuresti – aici gasiti mai mult metode de combaterea celulitei.